Swedese levererar take-out till Team Sweden i Bocuse d’Or

Den 26-27 september avgörs finalen i världens mest prestigefyllda tävling för kockar, Bocuse d’Or, i Lyon och Sebastian Gibrand leder Team Sweden. Nytt i tävlingen för i år är ett take-away-tema som knyter an till de utmaningar som restaurangbranschen i hela världen stått inför under pandemin. En trerätters måltid ska presenteras i en take-away-låda som respektive team själva tar fram.

Jens Fager Studio har det övergripande ansvaret för designen kring det svenska bidraget och de har tagit fram take-away-lådan i nära samarbete med Swedese och Sebastian Gibrand. För Jens är det sjunde gången han tar sig an utmaningen som designansvarig för Team Sweden, i såväl Europa-tävlingen som slutfinalen i Lyon. Take-away-lådan ska, liksom maten bedömas av juryn utifrån vissa kriterier. Det handlar bland annat om hur väl landsidentiteten kommuniceras och hantverksgraden.

-Utmaningen har varit att formge en låda som både uppfyller kraven på funktion, tillåter att rätterna blottas en i taget och ger en wow-känsla i varje moment. Samtidigt som lådan ska bjuda på en upplevelse så ska ju maten hela tiden vara i fokus – allt annat är där för att lyfta den”, beskriver Jens Fager.

Jag förknippar Swedese med kvalitet och fingertoppskänsla. Produkten ska ju skådas i detalj och bedömas, det kräver mycket av tillverkaren. Jag ville inte heller komma med en för färdig idé, utan att det skulle finnas utrymme att utveckla den tillsammans.”

Den svenska lådan är ett avancerat hantverk, helt i ask, med ett lock i svepteknik. Den har utvalt trä i alla delar och är handgjord i varje detalj.

-Ask är ett träslag som är både starkt och nätt, med tydlig karaktär. Det blonda träet känns typiskt skandinaviskt och tillsammans med designen ger det en tydlig svensk prägel, säger Jens Fager

Mats Grennfalk är produktutvecklingschef på Swedese. Tillsammans med sitt team har han jobbat nära Jens Fager Studio för att lyckas leverera på den korta tid som funnits att spela på.

-Det här har varit ett fantastiskt projekt att få vara en del av. Det har varit högt till tak och den färdiga produkten har vuxit fram i en tight process. Vi är väldigt stolta över resultatet och har verkligen jobbat fullt ut för guldet”, säger Mats Grennfalk.

"Vi är grymt stolta över resultatet och har verkligen jobbat fullt ut för guldet."