"Vi sätter igång och ser hur det går"

Idag vet vi hur det gick. 1945 var Yngve Ekström, hans bror Jerker och deras vän Bertil Sjöqvis inte lika säkra. Bara i lilla Vaggeryd fanns det under 1950-talet 16 företag i möbelindustrin, som tillsammans sysselsatte drygt hälften av den arbetsföra befolkningen. Idag finns bara ett av dem kvar.

1945 var det knappast unikt att starta möbelproduktion i Småland. Många företag startades och ingen kunde säga då vem som skulle leva vidare och vem som skulle läggas ner, bli uppköpt för att slås ihop eller förvandlas till underleverantör till det stora lågprismöbelvaruhuset. Det vi vet idag är att Yngves vision var stark och det han skapade tillsammans med sina kompanjoner hade kraft att leva vidare.

Många av modernismens stora formgivare var allkonstnärer med ett fast grepp om allt från arkitektur till möblerna i huset. Swedeses grundare Yngve Ekström var inget undantag. Tillsammans med namn som Alvar Aalto, Bruno Mathsson, Arne Jacobsen och Paul Kjaerholm utgjorde Yngve Ekström kärnan i den generation formgivare som gjorde begreppet Scandinavian Modern känt över världen. Med ett skarpt öga ritade han Swedeses möbler, och tillsammans med L+M Arkitekter ritade han även huvudkontoret, logotypen, fotograferade, gjorde katalogerna, julkorten (med egenhändigt författade dikter). Och så vidare.

Mycket av det som är vårt ursprung lever kvar, till exempel håller vi fortfarande till i samma vackra byggnad i Vaggeryd. Respekten för Yngve Ekström och hans idéer är stor, allra viktigast för oss att bevara är hans nyfikenhet på omvärlden, kulturen och framtiden. Det är arvet vi vill föra vidare, det som också gör det möjligt för oss att ha mer än 70 års erfarenhet och samtidigt vara unga i tanken.