Inredningsstylist Tina Hellberg om färgval och att förhålla sig till trender.

Tina Hellberg är en av Sveriges främsta inredningsstylister. För Swedese har hon gjort flera omfattande uppdrag, t ex ritat och stylat mässmontrar som fått mycket uppmärksamhet, inte minst för sin färgsättning.

Vi träffar Tina i hennes studio på Söder i Stockholm för ett samtal om ett av hennes viktigaste redskap för att skapa miljöer och sammanhang – färg.

Vi hamnar direkt på ämnet inredningsprojekt och färgsättning. Hur tar man sig an ett projekt, och i vilket skede kommer färgerna in? Tina berättar att när hon påbörjar ett nytt projekt jobbar hon ofta väldigt analogt.

-För mig handlar det om att få in hantverket i min arbetsprocess. Jag ritar inga egna produkter, utan skapar sammanhang genom att sammanfoga andras verk.
Med hjälp av fysiska moodboard bestående av färgprover, tygprover, tapetprover och inspirationsbilder kommer färgerna in tidigt i processen.

-Så jobbar jag med projekt för utställningar och offentliga miljöer, men det fungerar lika bra när man ska förnya i sitt eget hem.

Låt valen ta tid

-Jag ser att det ibland finns en otålighet när man ska göra om hemma, säger Tina. Man vill att det ska gå fort, vilket är synd. Det är viktiga beslut och det finns mycket att vinna på att välja med omsorg.

-När man väljer färg tycker jag att man ska gå på känsla, fortsätter hon. Fundera på vad du dras till och går igång på. Färger som väcker en känsla är bra. Då finns något att utgå ifrån, sedan handlar det om att finjustera och komplettera. Ett hem ska ju fungera för alla livets olika situationer och alla dygnets timmar, det ställer extra krav på färgvalen.

För att hitta de rätta kulörerna för ett rum rekommenderar Tina provmålning, gärna på stora skivor som man kan flytta runt i rummet och se hur de beter sig i olika ljus och vinklar. Det kan också vara till hjälp att fotografera färgproverna i rummet. Ibland är det faktiskt lättare att se vad man gillar på bild, säger hon. Och enklare att jämföra alternativ.

”Ett hem ska ju fungera för alla livets olika situationer och alla dygnets timmar, det ställer extra krav på färgvalen.”

Trender som inspiration

Vi pratar om trender i färg. Hur mycket ska man välja utifrån trender?
-Jag ser på trender som verktyg till inspiration och förändring, säger Tina. Framför allt tänker jag att de kan sätta igång något och leda till val som vi annars inte hade gjort. Kanske kan en trendrapport ge mod till någon som vill men inte riktigt vågar.

Trender behöver inte heller handla om kortlivade beslut och tillfälliga förändringar. Tina tänker istället att de kan inspirera till bestående förändring.
-Om en trend ger mig mod att ta ett beslut som sedan blir en omtyckt och därmed bestående del av mitt hem så är ju det ett mer hållbart sätt att se på trender.

Swedese och färgerna

-För mig är Swedeses personlighet tydlig. Det påverkar såklart hur jag väljer färgskala. Jag tycker att det finns en slags vänlig och tillgänglig elegans hos både varumärket och möblerna. Det finns också ett arv som är spännande och inspirerande. I min tolkning har det lett fram till mjuka färger som bär med sig arvet, men som också andas kvalitet, trend och framkant.

”Trender är ett verktyg till inspiration och förändring.”

Spår av Swedese finns lite överallt i Tinas studio. På ett arbetsbord ligger delar av det moodboard som legat till grund för ny färgsättning av deras showroom på huvudkontoret i Vaggeryd. I ett hörn står en Avavick-pall med klädd sits.

-Jag fick den. Det är en prototyp som inte gått i produktion i just det här utförandet, förklarar Tina.
På undersidan av sitsen finns en dedikation skriven med spritpenna: ”to the queen of colour”.

Swedese Collection 2021

Läs mer om kollektionen här