Bocuse d’Or Team Sweden i samarbete med Swedese

I samarbete med Bocuse d'Or Team Sweden och designer Sara Gibrand har Swedese producerat fatet som användes av Sveriges representant Jimmi Eriksson och hans team vid tävlingen i Budapest 23-24 mars 2022.

Fatet är designat av Sara Gibrand och producerat i tätt samarbete Jimmi Eriksson och Swedese. Inspirationen är hämtad från Jimmis favoritepok, art deco, som blev ledordet i designprocessen. Utmaningen var att göra något som stack ut och som inte liknande något fat från tidigare tävlingar. Första volymprototypen var gjord i skum, där den yttre corianringen i vitt adderades, för att i efterhand fylla på med handblåst glas, handsmidd mässing, laserskuren mässingsplåt, speglar och små kristaller.

”Redan från första mötet hittade vi en röd tråd att arbeta efter. Den har vi hållit fast vid hela vägen, i detta härliga samarbete.” berättar Sara Gibrand om samarbetet med Swedese.
”Jag går runt med ett leende över resultatet av fatet. Det bästa är att det blir en ny magisk resa mot Lyon nu." säger Jimmi Eriksson, tävlande kock för Team Sweden.

Jimmi Eriksson placerade sig precis utanför prispallen vid tävlingen, med en fjärde plats. Han kvalificerade sig därmed till finalen som äger rum i Lyon 22-23 januari 2023. Hans commis Thilda Mårtensson fick pris för Bästa Commis – och en utmärkelse för bästa fat tilldelades Team Sweden.

"Vi kompletterade varandra på ett underbart sätt från start och slutprodukten visar ju att vi lyckades fullt ut." säger Mats Grennfalk, produktutvecklingschef på Swedese. "Målet var att överträffa EM-fatet och alla vi inblandade har redan planer som vi tillsammans ska realisera det under året."

Samarbete med Bocuse d'Or Team Sweden startade i samband med tävlingen 2021, där Swedese producerade en take away-låda till ett av tävlingsmomentet. Team Sweden tog hem priset i just denna tävlingskategori och tävlande kocken Sebastian Gibrand placerade sig på femte plats i tävlingen.

Foto: Sebastian Petterson