Michael Young

Flygplan och tåg är hans kontor, själva resandet en arbetsmetod.

Brittiskfödda och hongkongboende Michael Young är en internationell stjärndesigner som drivs av ett passionerat intresse för teknisk utveckling och massindustri. Och av ständigt ifrågasättande av människans typologier och vanor.

Michael Young föddes 1966 i Sunderland i norra England och studerade möbel- och produktdesign på Kingston Univer-sity i London. I mitten av 1990-talet valde Terence Conran den unge Michael till sin favoritdesigner, samtidigt som då så vik¬tiga, nystartade tidningen Wallpaper hyllade Youngs design. Men Young flydde cocktailkalasen och flyttade till Island, där landskapet hjälpte honom att koncentrera sig på det som var viktigt.

Så småningom flyttade Michael Young till Belgien, därefter till Taipei. Och till slut till Hongkong, där han och företaget Michael Young Ltd är djärva nog att hävda att de formger ikoner, snarare än föremål. Som den exceptionella fåtöljen Avalon för Swe¬dese, producerad i ett enda uttrycksfullt stycke, ritad i hyllning till den gamle idolen Verner Panton.