Inspirerad av hantverket

Fredrik Ireklint är finsnickare och en del av Swedeses produktutvecklingsteam. Varje gång en ny produkt tas fram utgör han och hans kollegor bryggan mellan formgivarens designidé och tillverkningen i Swedeses fabrik.

Det är ett precisionsjobb som kräver både materialkännedom och känsla för detaljer. För Fredrik, som utöver jobbet på Swedese även snickrar kök, möbler och prototyper i sitt eget snickeri, passar det som hand i handske.

På en gård i närheten av Swedeses fabrik i Vaggeryd bor Fredrik tillsammans med sin familj sedan ett par år tillbaka. När han flyttade hit fanns äntligen förutsättningarna för att förverkliga drömmen om ett eget snickeri, och sedan dess delar Fredrik sin tid mellan Swedese och sin egen snickeriverksamhet.

-Jag gör i första hand specialritade kök och platsbyggda enheter till hall och garderober till äldre hus och lägenheter, berättar han. Jag har ett stort eget intresse för inredning och tycker att det är väldigt roligt att laborera med virket och skapa specialanpassade lösningar.

Sin fascination för detaljer har Fredrik i allra högsta grad nytta av även i jobbet på Swedeses prototypverkstad. Produktutvecklingsgruppen, som Fredrik är en del av, består av fem personer med olika kompetenser. Tillsammans har de till uppgift att omvandla formgivarnas ritningar till produkter som fungerar att tillverka i Swedeses fabriker.

”Det är roligt att vi kan ha produkter som kräver att man lägger ner tid för att nå ett resultat som har en hög hantverksgrad. ”

-De formgivare vi jobbar med har lite olika sätt att jobba, berättar Fredrik. En del kommer till oss med digitala ritningar eller skisser, andra kanske till och med har tagit fram egna prototyper. Vårt jobb är att hitta rationella sätt att tillverka varje produkt så att den går att göra i större volymer. Samtidigt vill vi ju ha ett visst mått av handpåläggning och manuella moment i vår tillverkning för att behålla den hantverkskänslan i möblerna.

Tidigt i produktutvecklingen har Fredrik och hans kollegor en tät dialog med formgivaren för att få fram en första prototyp.

  • Vårt mål är ju att förstå tanken med möbeln, och vi strävar alltid efter att frångå den ursprungliga designidén så lite som möjligt. Det tar tid att hitta rätt, och vårt jobb är en slags experimentverkstad.

Fredrik är femte generationen som arbetar med trä och möbler och han visste redan i träslöjden i skolan att han var intresserad av att skapa i trä.

-Det finns alltid något mer att lära om trä, det gör det spännande, säger han. Det är så många parametrar som spelar roll och på Swedese kräver varje möbel unika lösningar. Materialet lyckas hela tiden överraska, det är kul. Varje projekt börjar lite som en gissningslek som leder fram till en bra lösning.

”Vårt mål är ju att förstå tanken med möbeln, och vi strävar alltid efter att frångå den ursprungliga designidén så lite som möjligt.”

Fredrik tycker att de roligaste projekten är de som verkar närmast omöjliga till en början. Swedeses nyaste tillskott, bordet Savoa av formgivaren Sakari Hartikainen är ett bra sådant exempel. Där ställs höga krav på den som gör de sista manuella momenten.

  • Det är roligt att det kan få vara så, säger Fredrik, att vi kan ha produkter som kräver att man lägger ner tid för att nå ett resultat som har en hög hantverksgrad. Det gör att vi kan tillverka Savoa så som Sakari tänkte sig det från början.