Yngve Ekström

Vacker, enkel, sittvänlig – och älskad. När tidskriften Sköna hem bad sina läsare att utse 1900-talets möbel vann fåtöljen Lamino, ritad av Swedeses grundare Yngve Ekström.

”Att ha gjort en bra stol är kanske inget dåligt livsverk”, sa Ekström själv långt tidigare. Men hans arv är betydligt större än Lamino. Yngve Ekström hade en egen linje, och det är den som gör att så många av hans möbler fortfarande är aktuella och i produktion.

Ekström föddes 1913 i Hagafors i Småland där Sveriges äldsta pinnstolsfabrik fanns. Hans pappa dog tidigt och redan som 13-ring började Yngve arbeta på snickerifabriker i Vaggeryd. Kombinationen av begåvning för snickeri och allsidig praktik gav honom en unik känsla för material och konstruktion.

Tıllsammans med kollegor som Aalto, Mathsson, Jacobsen och Kjærholm var Yngve Ekström med om att göra begreppet ”Scandinavian Modern” världsberömt. Ekströms möbler har ställts ut över hela världen och ingår i den permanenta samlingen på Victoria & Albert Museum i London.