Sofia Dahlén

I det som är skapat för människan finns den äkta långsiktigheten.

Sofia Dahlén är en svensk formgivare som bor i Stockholm och gör möbler och inredningar för människan och hennes fem sinnen. Det låter mer självklart än det är – att verka med fokus på brukaren, slutanvändaren och den som vistas i den tänkta miljön. Och att inte bara tänka på det visuella och funktionella, utan också det taktila.

För Sofia Dahlén är det viktigt att materialen är behagliga både för kroppen och för handen. Ett exempel på hennes människovänliga formgivning är fåtöljen Solino, som hon ritade för Swedese redan under sin utbildning. Den har en ombonad insida, mjuk och bekväm, som en famn man kryper in i. Utsidan är stramare och hårdare, som ett skyddande skal mot omvärlden.

Sofia Dahlén är född 1969 i Stockholm. Hon tog sin Master of Fine Arts på HDK/Göteborgs universitet. Efter studierna har hon arbetat som inredningsarkitekt i Stockholm och London – i projekt som rör allt från kontor och teatrar till butiker – och med formgivning av möbler och produkter. Sedan 2021 driver hon inredningsarkitektstudion Studio&Friends som formger miljöer och produkter med målet att förbättra brukarens vardag.