Claesson Koivisto Rune

Konsekvent, elegant och framåtsträvande. Claesson Koivisto Rune är ett av Sveriges mest internationellt kända arkitekt- och designkontor.

Redan med sitt examensarbete – en japansk minivilla placerad på Sergels torg i Stockholm – slog Mårten Claesson, Eero Koivisto och Ola Rune ner som en bomb i designpressen. Och inte bara i Sverige, utan även internationellt.

Tıll en början kallades de minimalister, men den som försöker beskriva Claesson Koivisto Rune märker snart att när man äntligen hittat rätt adjektiv så stämmer det inte längre. Deras formgivning är en rörelse uppåt och framåt, mot något ännu oupptäckt. ”Utan klart mål” har de själva sagt. Ändå arbetar de konsekvent och i gammal tradition, som en Arne Jacobsen eller Alvar Aalto, med arkitektur, möbelformgivning och produktdesign som tillsammans bildar en helhet.

Eero Koivisto är född 1958, Ola Rune 1963 och Mårten Claesson 1970. De möttes när de studerade inredningsarkitektur och grundade sitt arkitektkontor 1995. För Swedese har de formgivit ett tiotal möbler – alla konsekventa, eleganta och framåtsträvande.