Anderssen & Voll

Mellan norska Røros och Venedigs slätter finns det en stor industrikulturell spännvidd, och för oss är det en ständig inspirationskälla att ha ett nära samarbete med olika branschaktörer.

Anderssen & Voll är en Oslo-baserad designstudio som drivs av Torbjørn Anderssen (född 1976) och Espen Voll (född 1965).

Torbjørn är utbildad vid konsthögskolan i Bergen (1997/2002) och Espen vid SHKS i Oslo. Från 2000 till 2009 var de två av formgivarna bakom den norska designgruppen Norway Says.
Designstudion Anderssen & Voll har 6 anställda. Alla kreativa processer leds av Espen Voll och Torbjørn Anderssen.

De fyra övriga medarbetarna är experter inom områden som 3D-modellering i Rhino och SolidWorks, 3D-utskrifter, fullskaliga mock-up-modeller, tekniska lösningar och framtagning av arbetsritningar.

I alla våra projekt skapar vi fullskaliga, realistiska modeller, som används för att säkerställa formkvalitet och se till att varken uppdragsgivarna eller vi själva drabbas av obehagliga överraskningar i projektets slutfas.

Design är ett viktigt kulturellt uttryck, och det är motiverande att se hur vårt arbete blir till aktuella och relevanta objekt i människors vardag.

Anderssen & Voll samarbetar med stora internationella tillverkare som &Tradition (Danmark), Magis (Italien), Lapalma (Italien), Ariake (Japan), Erik Jørgensen (Danmark), Kvadrat (Danmark) och Hem (Sverige). Vi står dessutom bakom stora delar av den danska möbeltillverkaren Muutos kollektion.
I Norge samarbetar vi med tillverkare som Fora Form, Håg och inte minst Vestre.
Espen Voll har sedan 1996 varit involverad i arbetet med att designa produkter för den norska utemöbeltillverkaren Vestre, och är en av formgivarna bakom produktfamiljer som Vroom, April, April Go och Atlas. Vi är därför väl insatta i vilka krav som ställs på urbana element i offentliga miljöer. Anderssen & Voll har också designat bänken Edo för Vestre.

Torbjørn Anderssen var anställd som professor II i möbeldesign vid konsthögskolan i Bergen mellan 2011 och 2016.

Sedan 2015 har Anderssen & Voll varit en drivande kraft bakom varumärket Nedre Foss, vilket har gett designstudion ökad insikt i värdekedjan, från idéskiss till färdigt bruksföremål.

Viktiga produkter:
”Ugo” för Lk Hjelle (Norge) 2003 (Norway Says)
”Coda” för Kvadrat (Danmark) 2004 (Norway Says)
”Plus” för Muuto (Danmark) 2005 (Norway Says)
”Mono” för LK Hjelle (Norge) 2010 (Anderssen & Voll)
”Oslo” för Muuto (Danmark) 2012 (Anderssen & Voll)
”Kipu” för Lapalma (Italien) 2014 (Anderssen & Voll)
”Tibu” för Magis (Italien) 2014 (Anderssen & Voll)
”Indoor Gardening” för Mjölk (Kanada) 2015 (Anderssen & Voll)
”Troll” för Menu (Danmark) 2016 (Anderssen & Voll)
”Saga” för Ariake (Japan) 2016 (Anderssen & Voll)
”Sequoia” för Magis (Italien) 2017 (Anderssen & Voll)
”Paperwood” för Ariake (Japan) 2018 (Anderssen & Voll)
”Pavillion” för &Tradition (Danmark) 2018 (Anderssen & Voll)

Utmärkelser:
Bruno Mathsson-priset – Norway Says, 2004
Torsten och Wanja Söderbergs pris – Norway Says, 2007